Sfaturi

-
noţiuni de igienă orală
-
sănătatea orală la gravide
-
soluţii pentru un zâmbet perfect
-
sănătatea orală la copii
-
plombele
-
implante şi implantologie
-
sănătatea orală la adolescenţi
-
depunerile de tartru
-
proteze fixe: coroane sau punţi
-
sănătatea orală la adulţi
-
procedee de albire a dinţilor
-
dieta şi igiena orală

Glosar de termeni stomatologici


index: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

Noutăţi în stomatologie


Implantul dentar

implant dentar

Implantul dentar este practic un mic şurub de titan care înlocuieşte rădăcina dentară. Intervenţia chirurgicală presupune inserarea implantului în osul maxilar superior sau inferior, operaţie complet nedureroasă. După această operaţie se aşteaptă câteva luni pentru ca celulele osoase (osteoclaste şi osteoblaste) să creeze un ţesut osos nou în jurul implantului, proces numit osteointegrare. Osteointegrarea este de obicei uşor acceptată de organism. In felul acesta, implantul poate servi drept sprijin pentru o coroană, punte fixă sau proteză mobilizabilă.

Perioada de vindecare după operaţia de inserare a implanturilor durează între 4-6 luni, timp în care, în funcţie de situaţia clinică, pacientul va beneficia de o lucrare protetică provizorie care să asigure funcţionalitatea şi estetică până la momentul în care lucrarea definitivă va putea fi realizată. Mulţi pacienţi nu agreează ideea de a li se şlefui dinţii vecini edentaţiei (procedură obligatorie în cazul realizării punţilor dentare pe dinţi stâlpi naturali), în aceste cazuri putându-se recurge la protetică pe implante. Aceasta cuprinde pe scurt: implantul dentar (partea care se inseră în os), bontul protetic al implantului (cel pe care va sta restaurarea protetică) şi coroana dentară (restaurarea protetică finală). Materialul din care sunt realizate implanturile dentare -titanul- are proprietatea de biocompatibilitate, adică prin interacţiunea acestuia cu organismul, probabilitatea reacţiilor adverse este redusă. 

Cine sunt candidaţii la implanturi dentare?

Implanturile sunt recomandate pentru pacienţii de toate vârstele cărora le lipsesc dinţi. Există contraindicaţii majore sau minore de luat în calcul la aplicarea acestora. Acestea ţin în special de afecţiuni cronice, dar şi de afecţiuni neuropsihice. Aprecierea necesităţii actului chirurgical aparţine în totalitate medicului.

Recomandări

E bine de precizat că după operaţia realizată în cabinetul stomatologică pacienţii trebuie să respecte o igienă locală foarte bună, deoarece în lipsa acesteia apar inflamaţii gingivale care pot conduce la pierderea implantului. Se impune astfel necesitatea realizării controalelor periodice la fiecare trei luni la medicul stomatolog.

Implanturile dentare vă îmbunătăţesc calitatea vieţii, fiind construite astfel incât să ofere o senzaţie de naturaleţe. Persoanele care au pierdut dinţi îşi recapată abilitatea de a mânca practic orice. Din ce în ce mai mulţi pacienţi preferă metoda de tratament prin implant dentar în defavoarea protezelor sau a punţilor.